Brannfare, sett ikke fra dere søppel som papir!

Oslo brann- og redningssentral melder på sin Facebook-side om påtente branner i går og i natt. Vi ber derfor alle følge de daglige reglene om aldri å sette fra seg søppel utafor avfallsdunkene våre. Det er brudd på husordensreglene og i strid med forutsetningene for boforholdet. Brannvesenet sier dette:

I natt var det fire påtente branner på Tøyen, Kampen og Grønland. Les hele dette innlegget for å få vite hvordan du kan beskytte deg og nabolaget ditt mot slike branner.

Litt før klokken 23.00 i går kveld slokket en vekter en brann i en markise på den samiske barnehagen ved Tøyenbadet. Han hindret dermed en større brann. En time senere fikk vi melding om brann i et skur og to biler ved en barnehage på Kampen. Deretter kom det to søppelbranner med tett rekkefølge: Først en brann i noe søppel i en bakgård på Enerhaugen, og så en brann i to paller med papp på Grønland. Alle disse brannene kunne blitt store, hvis vi ikke hadde fått slokket dem så raskt. I løpet av de hektiske timene hadde vi forhøyet beredskap i sentrum, med en rekke brannbiler fra både Bryn brannstasjonSagene brannstasjonBriskeby brannstasjonSmestad brann- og ambulansestasjon og Hovedbrannstasjonen i sving.

✭✭ FEM TIPS FOR Å UNNGÅ PÅSATTE BRANNER ✭✭

1. Fjern søppeldunker, avfallssekker, bygningsmaterialer, barnevogner og andre brennbare ting som står inntil bygninger. Påsatte branner starter nesten alltid i små ting som er lett å tenne på, som søppel eller barnevogner. Deretter sprer brannen seg videre til bygningen. Et godt tips er derfor å fjerne alt brennbart som ligger inntil bygninger. Avfallssekker og bygningsmaterialer bør oppbevares minst fem meter unna selve bygningen. Barnevogner og søppelkasser kan gjerne tas inn i låste bakgårder, slik at ingen får tak i det.

2. Parker skikkelig! Brannbilene trenger minst 3,5 meter bredde for å komme fram. Tenk på oss når du parkerer. Ser du feilparkerte biler som sperrer veien for oss, ring Bymiljøetaten i Oslo kommune sin vaktsentral på telefon 23 48 21 00.

3. Sjekk røykvarsleren og pulverapparatet. Test røykvarsleren og sjekk at den fungerer, slik at du får et tidlig varsel hvis det begynner å brenne. Sjekk også at pulverapparatet fungerer (splinten skal være i og pilen i manometeret skal stå på grønt). Se flere tips på www.sikkerhverdag.no/brann

4. Ikke røm i røyk! Dersom du oppdager brann må du ringe nødnummer 110. Prøv å komme deg i sikkerhet. Hvis det er røyk i oppgangen må du IKKE gå ut i oppgangen! Lukk i så fall døra, og gå tilbake der det er røykfritt igjen! Ring oss på 110 og forklar situasjonen, så kommer vi og henter deg med stigebil eller røykdykkere. Brannrøyk er livsfarlig, og kan drepe selv i små doser.

5. Vær en god nabo! Følg med i nabolaget og vær observant på det du ser. Rydd unna søppel og brennbare ting i nabolaget.

Del dette viktige innlegget med dine venner og naboer. Styret i borettslag og sameier oppfordres til å dele denne informasjonen med beboerne på epost eller i relevante facebook-grupper. Still oss gjerne spørsmål i kommentarfeltet.