Brannsikringstiltak

Ytterdør til leiligheten

Ettermontering av sikkerhetslås i ytterdøren til leiligheten, vil ødelegge døren som branndør. Ønsker du slikt tilleggsutstyr, må du først avstemme dette med styret før du får bestilt ny, komplett branndør hvor ønsket utstyr er fabrikkmontert, testet og godkjent. Les også her.

Kullgrill

Når beboere rapporter at lukten av tennvæske tidvis har vært plagsom i sommer, må vi konkludere med at noen har brukt kullgrill til tross for forbudet. (Husordensreglene § 3) Kull utvikler sterk hete og kan ulme over lang tid, slik at de representerer en større brannfare enn mange innser. Kullgriller er da også skyld i mange branner og brannskader gjennom årene – så det er ikke uten grunn at vi og de fleste øvrige borettslag følger brannvernforeningens anbefaling om å forby bruk av kullgrill på balkonger. Gassgrill og elektrisk grill er langt sikrere, men også gassgrill må brukes som forutsatt og vedlikeholdes med hensyn til sikkerhet.

I boligpermen finner du følgende råd vedr. brannsikring av egen leilighet

Røykvarsler

«Alle leilighetene er utstyrt med røykvarslere med batteri. Det anbefales å teste røykvarsler en gang i måneden. Batteriet anbefales skiftet en gang per år. Rengjør røykvarsleren for støv og smuss, bruk trykkluft på boks som man får kjøp i jernvareforretninger. Vær varsom så du ikke skader elektronikken i varsleren. Det anbefales at røykvarslere byttes ut omtrent hvert tiende år.»

Husker du ikke når du skiftet batteri sist? Test om røykvarsleren fortsatt fungerer ved å trykke på det store testfeltet i midten. Riktignok skal røykvarsleren gi gjentatte pip når batteriet må skiftes, men du kan jo ha vært på ferie da det skjedde.

Gjør det gjerne til en vane å skifte batteri 1.desember – på «røykvarslerdagen». For da får du god hjelp av media til å huske å skifte batteriet som er på 9V. Du har vanligvis 2 røykvarslere i leiligheten, hhv i stue/kjøkken og i entre ved soverom. Trenger du anvisning for hvordan du tester røykvarsleren og/eller skifter batteri, kan du laste ned en anvisning her.

Pulverapparat

«Leilighetene er utstyrt med 1stk pulverapparat.

Sjekk at manometerpilen som viser trykket, står på det grønne feltet. Vend apparatet opp ned to ganger pr år for å hindre at pulveret klumper seg. Du skal kjenne at pulveret flytter seg, om ikke må apparatet til service.

Sjekk at plomberingen er intakt og at det ikke er skader på apparatet. Hvert femte år må pulverapparatet leveres inn til kontroll, og hvert tiende år til service. Kontroll og service må utføres av sertifiserte fagpersoner.»

Det skal være et 6 kg ABC pulverapparat i hver leilighet, vanligvis plassert i boden. Har du kjøpt leiligheten brukt, bør du påse at tidligere eier ikke har tatt med seg apparatet av vanvare – for det tilhører leiligheten og skal ikke fjernes. Påse også at pulverapparatet står lett tilgjengelig. Du vil helst ikke begynne å rydde bort masse utstyr for å komme til apparatet hvis det brenner!

Komfyrvakt

«Komfyrvakten er montert som en ekstra sikkerhet for å forebygge brann.

Når komfyrvakten føler varme på platetoppen vil en innebygd timer starte. Etter 2 timer vil strømtilførselen bli skrudd av, selv om overoppheting ikke er registrert. Hvis bruken av komfyren går utover 2 timer, kan du utvide tiden med 30 minutter ved et trykk på knappen i løpet av de siste 5 minuttene av 2-timersperioden.

Ved overoppheting vil komfyrvakten gi alarm ved et trippelt bip hvert 5. sekund. Hvis du trykker på knappen innen 40 sekunder får du 5 minutter mer brukstid. Uten betjening av knapp vil komfyren bli slått av etter 40 sekunder.«

Mer informasjon finner du i bruksanvisningen som skal ligge i sikringsskapet – eller du kan laste ned anvisning fra nettsidene våre under «Komfyrvakt» i avsnittet «Veiviser»

Rengjøring av filter – kjøkkenhette

«Vedlikehold av kjøkkenhette er beboers ansvar.

Ta ut filteret ved å skyve/trekke ned i begge filterhåndtakene. Kjøkkenhettens filter skal rengjøres i varmt vann tilsatt et fettløsende vaske middel. Filteret tåler maskinvask i oppvaskmaskin, og bør vaskes min. en gang pr. mnd. Nytt filter kan kjøpes hos de fleste elektriske forretninger og jernvarehandler.

Når filteret tas ut for rengjøring, skal kjøkkenhetten samtidig rengjøres innvendig. Spesielt spjeldarrangement må rengjøres med et fettløsende rengjøringsmiddel.

NB! Dersom duken er skadet (hull i duken) må denne erstattes med en ny. Hvis dette ikke gjøres, vil fett og lignende fra komfyren over tid bygge seg opp i kanalnettet, og kunne medføre brannfare.»

Er du flittig bruker av stekepanne, har du sikkert innsett hvorfor du får en anbefaling om å vaske filter/ventilator hver eneste måned. For flere har opplevd at fettfilteret har blitt så mettet at fett drypper ned fra ventilatoren og ned på kokekar/plater. I tillegg til at det i seg selv representerer en brannfare, vil tett filter redusere ventilatorens effekt. De fleste har oppvaskmaskin, slik at vask av ventilatorfilter er en grei jobb – i sær når det gjøres hver måned. Velger du en fast dato hver måned, er det også lett å huske på å gjøre jobben.